Neem direct contact op met je huurbaas als je last hebt van vochtproblemen in je woning, er zitten gevaren aan!

Een van de belangrijkste klachten van een huurder is om contact op te nemen met de verhuurder of agent en te zeggen dat ze een vochtprobleem hebben. Op een site zoals vochtproblemen.vlaanderen kun je gemakkelijk onderzoek doen naar alle onderwerpen rondom dit grote probleem.

Vaak hebben ze tijdens het wassen of koken de ramen niet geopend of de afzuigkap aangezet, ze wonen in een woning zonder schoorsteen, die voorzien is van dubbele beglazing en nu komt er frisse lucht binnen. Ze drogen hun kleren boven een kachel in de woonkamer of slaapkamer en al snel loopt er water door het glas van de ramen, er komt zwarte schimmel op de muren, hoeken van het plafond en in de ingebouwde kasten.

De volgende opmerkingen geven meer informatie over vochtproblemen en lekdetectie

Naast krimp is condensatie het meest voorkomende probleem in huizen. Condensatie treedt op wanneer warme vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak. Het water in de lucht zakt dan ofwel als waterdruppeltjes op het oppervlak (zoals bijvoorbeeld bij ramen), ofwel, als het oppervlak absorberend is, in het oppervlak. In het laatste geval wordt condensatie vaak niet opgemerkt, tenzij of totdat er schimmel ontstaat, en dan is vochtbestrijding vaak te laat ingezet.

Schimmel is een groot probleem bij vochtproblemen

  1. Schimmel heeft de neiging om te verschijnen op oppervlakken waar regelmatig condensatie plaatsvindt. Omdat de buitenmuren van een ruimte meestal het koudst zijn, worden ze het meest beïnvloed door condensatie (en als gevolg van schimmel), vooral in de hoeken van de ruimte.
  2. Schimmel komt vaak voor in kasten, en achter meubels die dicht tegen een koude muur worden geduwd, komt dit omdat er een slechte ventilatie is in kasten en achter meubels, zodat eventuele condensatie daar weinig kans krijgt om af te drogen.

Het vocht kan afkomstig zijn van koken, baden, wassen en drogen van kleding, maar ook van paraffinekachels en rookloze gaskachels – zelfs door te ademen ontstaat er condensatie. Er zijn echter manieren om de condensatie te beheersen. Een manier is om de hoeveelheid vocht in de lucht (de “vochtigheid”) te verminderen, of een andere manier is om de warmte van het oppervlak van de muren of andere getroffen gebieden te verhogen. Het verminderen van de condensatie is de beste manier om schimmel te bestrijden, maar het is ook mogelijk om schimmelwerende wassingen en verven te gebruiken.

Hoe kun je vochtproblemen beheersen?

Zorg ervoor dat uw kamers altijd warm en goed geventileerd zijn. Te veel ventilatie in kamers kan te veel warmte afvoeren en dit kan ertoe leiden dat de wandvlakken zo koud worden dat het eigenlijk de condensatie bevordert in plaats van deze te verminderen. Een andere optie die je kunt overwegen is het bekijken van een lekdetectie prijs om dit probleem te verhelpen.

Houd bij het koken de keukendeur dicht en het raam open.

Houd bij het baden, wassen of drogen van kleding de kamerdeur dicht en het raam open. Droogtrommels produceren veel vochtige lucht en deze moet idealiter direct naar buiten worden geleid. Als de condensatie in huis erg slecht is, kunt u overwegen om uw kleren in een wasserette te drogen als u ze niet buitenshuis kunt drogen.

  1. Als u een paraffineverwarming of een rookloze gaskachel gebruikt, zorg er dan voor dat het raam een beetje openstaat. Vergeet niet dat elke liter verbrande paraffine 10 liter water oplevert*.
  2. (* Een liter paraffine produceert bij verbranding waterdamp die in water verandert zodra het koude muren en ramen raakt. De hoeveelheid water is vaak meer dan de oorspronkelijke hoeveelheid paraffine, vanwege het aanwezige vocht in de lucht).
  3. Houd bij koud weer de verwarming constant aan, dat wil zeggen 24 uur per dag. Hoe warmer een huis, des te minder condensatie zal optreden – op voorwaarde dat ook de luchtvochtigheid onder controle is.